Geert Hoekzema

9 maart 2017

Wat kost een website?

Wanneer je een website wil laten maken, dan vraag je offertes aan bij verschillende bedrijven. Wanneer je dit doet kunnen er grote verschillen zitten in de prijzen. Wat kan en mag je verwachten? In deze blog een antwoord te geven op de vraag: Wat kost een website?

Offerte aanvragen voor een nieuwe website

Ik maak het regelmatig mee wanneer wij een offerte mogen uitbrengen dat er een verschil is van  honderden tot soms wel duizenden euro’s tussen offertes. Daardoor is het lastig kiezen voor onze klant. Gelukkig kan ik mijn eigen prijzen goed onderbouwen, maar ik kan uiteraard niet de andere offertes beoordelen en zien waarom zij meer of minder geld vragen.

Dit zal jij, als aanvrager, moeten doen. Maar waar moet je op letten?

Hoeveel tijd kost het om een website te laten ontwikkelen

De financiële investering wordt bepaald door de tijdsinvestering vermenigvuldigd met het uurtarief. Als je meerdere offertes vergelijkt moet je in eerste instantie kijken naar de tijdsinvestering en pas later naar het uurtarief en de totaalprijs. Meer tijd is hogere kwaliteit, maar die kwaliteit heb je niet altijd nodig.

Maatwerk of standaard oplossingen?
Krijg je een website op maat gemaakt of kies je voor een standaard oplossing? Het voordeel van een website op maat is dat het geheel naar jouw wens kan worden ontworpen, uniek voor jouw bedrijf en doelgroep. Het voordeel van een standaard oplossing is dat je werkt vanuit een bestaand thema. Daarmee kan snel en goedkoop een website worden neergezet. Dit is vaak een goede optie als je net start met je bedrijf en minder budget hebt.

Testen van je website
Hoe uitgebreid wordt er getest op alle verschillende browsers, smartphones en tablets. Hoe gaat de ontwikkelaar hiermee om als iets niet werkt op jouw specifieke browser? Wij testen bijvoorbeeld op Chrome, Firefox, Internet Explorer (10 & 11) en Edge op zowel Windows als Apple apparaten. Maar uiteraard ook op de iPad, de iPhone en android smartphones.

Functionaliteiten van de website
Hoeveel functionaliteiten heeft jouw website nodig? Is alles wat er wordt genoemd in de offerte nodig? Of zou je een deel op een goedkopere manier kunnen oplossen. Elke website is uniek, elke klant heeft zijn eigen doelgroep. Een voorbeeld hiervan: je vraagt een offerte aan en geeft aan dat je zowel nieuws als een blog hebt. Dus je krijgt een offerte voor beide onderdelen. Maar misschien kan je ze ook wel combineren en kan de blog een categorie zijn van het nieuwsdeel. Jij kunt dan wel alle informatie kwijt, maar het scheelt 4 tot 10 uur op een offerte.

Software voor de website
Welke software wordt er gebruikt voor het beheer van je website? Wordt alles geheel op maat voor je gemaakt dan heb je als voordeel dat alles mogelijk is, maar ook dat dit een relatief hoge investering vraagt. Dit is vaak handig voor systemen die unieke eigenschappen hebben die niet door standaard software wordt aangeboden. Echter, de meeste corporate websites hebben dit niet nodig.

Je kunt ook gebruik maken van open-source software als Drupal, WordPress of Magento. Dan heb je als voordeel dat er bestaande basis is waardoor de ontwikkeling sneller kan gaan.

Als laatste heb je ook de keuze voor de closed-source oplossingen, zoals wix, dtg en nog veel meer. Met deze pakketten kan je vaak voor een vast bedrag per maand je eigen website vormgeven. Maar je bent dan beperkt tot een vast aantal thema’s waar je uit kunt kiezen, en je kunt lastig uitbreiden.

Wat is een redelijk uurtarief?

Over het algemeen zien wij dat kleinere startende partijen een uurtarief rondom € 50,- hanteren. De grotere jongens in de markt hebben vaak een gedifferentieerd uurtarief wat varieert tussen € 90,- per uur (development) tot € 120,- (advies) per uur. Wijzelf hanteren een vast uurtarief van € 80,- per uur.

Een uurtarief wordt uiteraard bepaald door loonkosten en de overheadkosten zoals huur, administratie e.d. Voor ons is betrouwbaarheid en ontwikkeling ook een belangrijke factor. Er wordt tijd gereserveerd voor het ontwikkelen van onszelf (kennis van trends, nieuwe ideeën verzamelen, ruimte voor creativiteit) maar ook voor het ontwikkelen van slimme oplossingen, zoals het geautomatiseerd testen van al onze websites elke dag.

Maar… wat kost een website nu?

Dat is uiteraard geheel afhankelijk van je wensen, hoeveel maatwerk, hoeveel functies, hoeveel service. Met dat antwoord ben je nog niet veel verder geholpen. In de tabel hieronder probeer ik een indicatie te geven van wat invloed heeft op de prijzen. Er kunnen uiteraard geen rechten worden ontleend aan dit overzicht.

Basis website Maatwerk met open-source basis * Geheel maatwerk
Ontwerp Keuze uit vaste thema’s Op maat gemaakt Op maat gemaakt
Techniek Standaard mogelijkheden, geen uitbreiding Standaard basis met veel uitbreidingsmogelijkheden Geheel op maat ontwikkeld
Optimalisatie Google Standaard opties: geen unieke aanpak Unieke aanpak voor jouw wensen mogelijk Unieke aanpak voor jouw wensen mogelijk
Service bij problemen     Tegen betaling Verschilt per bedrijf Verschilt per bedrijf
Kosten € 500,- tot € 2500,-
p.m.: €20,- tot € 70,- 
€ 2500,- tot € 15.000,- Vanaf € 15.000,- 

*) Als inpoint richten wij ons op de maatwerk websites gecombineerd met de open-source software: WordPress. 

Benieuwd wat jouw website kost?

Neem dan eens contact met mij op via het onderstaande formulier of 050 211 18 16. Ik spreek graag je plannen met je door en kan je een globale inschatting geven of een gerichte offerte.