Geert Hoekzema

15 december 2014

Wat is dat? Een responsive website

In ons portfolio staat vaak de term “responsive”. Voor sommige van onze bezoekers is dat een onbekende term. In dit artikel leg ik uit wat deze term betekent en waarom je er rekening mee houdt als je een website ontwikkelt.

Wat is responsive?

Een responsive website past zich aan op het formaat van het scherm waarop je de website bekijkt. Dezelfde informatie wordt anders getoond op een mobiele telefoon dan op een laptop.

Als je de Inpoint website bekijkt op een tablet dan zie je een ander ontwerp dan op de computer. Bekijk je hem op je mobiel, dan zie je weer een ander ontwerp. Afhankelijk van hoe breed je scherm is, past het ontwerp zicht aan. Op je mobiel zijn bepaalde details verborgen en ligt er meer nadruk op de inhoud.

reining_item_1

 

Waarom moet ik er rekening mee houden?

Het antwoord op die vraag heeft te maken met de gebruikerservaring. Elk apparaat heeft zijn eigen gebruikerservaring. De gebruikerservaring wordt onder andere beïnvloed door de volgende zaken:

  • De grootte van het scherm.
    Een mobiel heeft minder schermruimte dan een laptop. Hoe presenteer je je informatie op een kleiner scherm?
  • De besturing van het apparaat.
    Een laptop werkt met een muis of touchpad. Telefoons en tablets hebben touchscreens.
  • De locatie van het bezoek.
    Zit de bezoeker op de bank, is hij of zij onderweg of staat hij of zij in de kroeg?

Als je aan de slag gaat met je website moet je goed bedenken hoe én waarmee je je bezoekers wilt bereiken. Op een mobiele site heb je beperkte schermruimte tot je beschikking. Wat ga je doen met die ruimte? Welke informatie is het belangrijkst? Wat moet de bezoeker sowieso zien en/of meemaken? Zijn er verschillen tussen het doel van het bezoek via de mobiel, tablet en/of laptop?

Door deze vragen te beantwoorden krijgt de website een betere focus. Het wordt helderder wat het doel is van de website en wat jij, als eigenaar, wilt bereiken. Dit komt niet alleen je mobiele site ten goede, maar ook de website voor grotere schermen.

Moet ik nu ook een responsive website?

Ja. Wij raden sterk aan om te kiezen voor een responsive website. Steeds meer mensen hebben een smartphone en/of tablet. Op het moment van schrijven komt 35% van het internetgebruik via telefoons en tablets. Dit zal in de toekomst toenemen.

Eerder in het artikel schreef ik dat er verschil is tussen de gebruikerservaring op de verschillende apparaten. Stel dat een mobiele bezoeker niet de informatie kan vinden die hij of zij zoekt omdat hij telkens moet in- en uitzoomen, dan verklein je de kans dat hij of zij later terug komt. Het is een negatieve gebruikerservaring.

Een ander belangrijke reden voor een responsive website is dat Google waarde hecht aan goed functionerende website voor mobiel. Het wel of niet responsive zijn van een website heeft invloed op de vindbaarheid in Google.

golfbaan_delfland_item_2

En nu?

Als je bezig bent met het ontwikkelen van een nieuwe website. Neem dit dan mee. Het is belangrijk! Je bent altijd welkom om eens met ons van gedachten wisselen over het opzetten van een goede responsive website.

Neem contact op